torsdag den 7. november 2024

Rumpiloten skriver fra mentalplatformen



Ole Lillelund: Samlet udgivet poesi
Det Poetiske Bureaus Forlag, 2022

Ole Lillelunds Samlet udgivet poesi, udgivet af Det Poetiske Bureaus Forlag som del af serien Bureauets Klassikerbibliotek, er på 667 sider, indholdsfortegnelse og diverse registre ikke medregnet, og bogen inkluderer intet mindre end 15 tidligere udgivne digtsamlinger. Det er et på alle måder imponerende værk, og det grænser til det groteske, at man i øjeblikket kan købe det for kun kr. 125,-. Hvis du mangler en idé til en julegave, måske til dig selv, er hér et oplagt bud.  

Jeg har ærligt talt ingen anelse om, hvordan man rimeligvis opsummerer eller skriver en kort blogomtale af 667 sider med digte, og Lillelund er ekstra svær, fordi der er så meget om sige om ham. Han blev født i 1942 i Odense og tilbragte mange af sine ungdomsår i Østen, herunder Afghanistan, Pakistan, Nepal og Indonesien. Da han i begyndelsen af 1980'erne vendte tilbage til Danmark, kastede han sig over musikken og var med i forskellige bands, han deltog i produktionen af eksperimenterende videoer og installationskunst, og han var statist i film og tv-serier, herunder i Lars von Triers Riget. Samtidig bedrev han også akademisk arbejde. De første to digtsamlinger, Auktion over van Goghs øre og Bagdørsenglen, privatudgav han selv i 1969, men efterfølgende gik der 40 år, før han takket være en prisværdig indsats fra Det Poetiske Bureaus Forlags side fik mulighed for at udgive sin næste, Guanoelegier fra 2009. Derefter gik det imidlertid stærkt, og i perioden fra 2009 til 2017 udgav forlaget hele 13 Ole Lillelund-samlinger, til og med Den sorte svanes sang. Ole Lillelund døde i september 2020.

Som titlen angiver, indeholder Samlet udgivet poesi ganske enkelt alt, hvad digteren nåede at udgive. Lillelund var i sin lyrik meget inspireret af den østlige litteratur, han under sine mange rejser havde stiftet bekendtskab med, og som han i nogle tilfælde bidrog til at få oversat til dansk, således eksempelvis den indonesiske digter Chairil Anwars. Men alting hvirvles ind Lillelunds skrift. Digtsamlingen Forandring (2011), der byder på hele 777 haiku-digte, er for så vidt eksemplarisk. I løbet af 11 digte og kun to sider i bogen kommer vi fra På Fung Ping Shan: "melding om sort regn / bambus pisker i stormen / vi bliver inde" over Dada: "dada dada da / da dada dada dada / dadada da da" til Søren Kierkegaard og Buxtehude: "tangenter ånder / fyldte hvælvingers griben / der føles en kraft". Det er ikke forvirret, psykedelisk eller flippet, men bare det hele, der tæller. Ole Lillelund var som digter, som han skriver i digtet Fiktion, "rumpiloten [der] skriver / fra mentalplatformen". 

Fordi jeg umuligt kan komme omkring alle de inkluderede samlinger i bogen, vil jeg selvcentreret vælge at highlighte Centraljyske ganetoner fra 2012. Lillelund havde blandt andet sin gang på Silkeborg-egnen, hvortil jeg lige er flyttet. Jeg er bosat cirka 10 minutter kørsel fra Them, som han skriver om i Ode til Them Kommune, baglæns. Jeg bor i Ekkodalen, som altså er en dal, og jeg har udsigt til eng og til skov. Hver dag ser jeg ud af vinduet i mit studerekammer, hvad Lillelund beskriver i digtets andet vers: "mosekonen formerer sig / snigende ved knopskydning / og tager snart bolig / i samtlige lavninger / under svindende dagslys / der synes som elverkvinder / anes i disen bag kæret og / oldtidens giganthjorte knækker / usynligt grene under egetræerne". Det er ganske enkelt smukt. Samlingen byder også på digte med hilsener til Abdul Malik Beakasyar, Charles Bukowski, Gunnar Ekelöf, Paul Celan og H.C. Andersen.

For til fods at komme fra Ekkodalen må jeg tage en natursti med retning mod enten Silkeborg eller Horsens. Efter at have læst Ole Lillelunds digte er det mig nu helt umuligt ikke at tænke på ham, hver gang jeg går ad stien, specifikt på disse linjer fra Ord som sådan: "nær kanten til sprogets afgrund / baner jeg en sti af ord". I løbet af den sidste måneds tid, mens jeg har læst hele bogen, er Ole Lillelund flyttet ind som rumpilot i mit hoved, og det er jeg glad for. 

Fik jeg nævnt, at Samlet udgivet poesi lige nu kun koster kr. 125,-? 15 digtsamlinger, 667 sider. Det er et voldsomt godt tilbud.               

Ingen kommentarer:

Send en kommentar